Uitgelicht: De American Silver Eagle

De American Silver Eagle is mogelijk de meest populaire munt van alle zilveren troy ounce munten. De munt van de Verenigde Staten is zeer populair onder investeerders en verzamelaars. Maar waarom? En wat is de geschieden van deze munt? Dat lees je hieronder.

Made in the USA

Logischerwijs wordt de American Silver Eagle in de Verenigde Staten geslagen. Om precies te zijn: de American Silver Eagle wordt uitgegeven door de US Mint, dat zijn hoofdkantoor heeft in Washington D.C. Grappig genoeg worden de munten niet daar, maar voornamelijk in West Point in de Amerikaanse staat New York geproduceerd.

Het design is sinds de eerste uitgave van 1986 vrijwel hetzelfde gebleven. Zowel investeerders als verzamelaars zijn zeer geïnteresseerd in de troy ounce Silver Eagles. Vooral specifieke jaargangen kunnen erg populair zijn, zoals het eerste jaar (1986) en de editie tijdens het tienjarig jubileum van de munt in 1996). De nominale waarde van een American Silver Eagle is 1 Amerikaanse dollar.

Ontwerp: Krachtig en ieder jaar hetzelfde

Powerful is hoe Amerikanen er zelf naar kunnen verwijzen; het ontwerp van de munt. De munt is oorspronkelijk ontworpen door Augusts Saint-Gaudens, een Ier die in 1848 naar New York is geëmigreerd.

Op de voorkant van de munt wordt de Amerikaanse Liberty weergegeven. Net zoals the Statue of Liberty betreft het Libertas, de Romeinse godin van de vrijheid. Dit is voor Amerikanen al jaren hét symbool voor de vrijheid, en het is dus ergens wel logisch dat dit ontwerp ook op deze munt staat.

Op de achterkant van de munt staat de Amerikaanse Bald Eagle. Deze beschermde arend is, naast Liberty, een typisch icoon van de Verenigde Staten.

4 smaken: Zilver, Goud, Platinum en Palladium

De American Eagle troy ounce munten worden in vier verschillende materialen uitgegeven: zilver, goud, platinum, en palladium. De gouden en zilveren varianten zijn beschikbaar sinds 1986, platinum is in 1997 toegevoegd, en sinds 2017 is er ook de palladium versie.

Waar te koop?

De Amerikaanse Silver Eagle is een van de meest verhandelde munten van alle zilveren troy ounce munten. Je kunt de munt eenvoudig in een munthandel, een online verhandelaar, of zelfs op Marktplaats. Let er wel altijd op dat je niet veelgemaakte fouten maakt door bijvoorbeeld de verzendkosten over het hoofd te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven