Hoe start je met investeren in munten?

Ok. Je bent er klaar voor om je eigen verzameling van gouden en zilveren munten aan te leggen. Maar hoe begin je met het investeren in munten? Waar moet je op letten? En hoe zorg je ervoor dat jij je rendement maximaliseert? Dat lees je in dit artikel.

Stop wat je doet, check je budget.

De belangrijkste beslissing die jij moet maken voordat je begint met het investeren in gouden en zilveren munten is nadenken over je budget. Hoeveel geld wil jij hier aan besteden? Als je vooraf een budget stelt voorkom je dat je in de verleiding komt om meer te kopen dan waar je jezelf prettig bij voelt.

Als dit echt je allereerste aankoop is dan kan je overwegen om klein te beginnen. Gewoon om eerst even te kijken hoe het proces werkt, waar jij je goed bij voelt, en welke munten jij bijvoorbeeld het meest interessant vindt.

Doe je eigen onderzoek

Er zijn honderden verschillende gouden en zilveren munten. Je zult op verschillende websites, en ook op dit blog, de voor- en nadelen van verschillende munten lezen. Daarnaast hebben sommige sites hun eigen voorkeur voor bepaalde munten. Scroll online gewoon door alle beschikbare munten, onderzoek hoe de waarde de afgelopen jaren is verlopen, en denk na over welke munt jij het meest interessant vindt. Ga in ieder geval nooit af op een enkele mening.

Voorkom veelgemaakte fouten

In een ander blog heb ik een aantal veelgemaakte fouten uitgeschreven. Lees in dat stuk onder andere waarom jij moet nadenken over muntcapsules, bulk-kortingen, en een duidelijk plan hoe jij je munten waar wilt gaan kopen/bestellen.

Maximaliseer je rendement

Net zoals met veel zaken rondom investeren: the devil’s in the detail. Als je bij de start van je investeringen rekening houdt met een paar kleine maar belangrijke extra kostenposten kan je dat op termijn enorm veel rendement – geld – schelen. Denk bijvoorbeeld aan verzendkosten. Als je nu op een munt van 25 euro bijvoorbeeld 2 euro verzendkosten betaalt betekent dit dat je in de toekomst de munt voor minstens 27 euro moet verkopen om nog winst te behalen. En dan bereken ik nog niet eens verzendkosten op het moment van verkoop.

Stel dat je munt over 10 jaar 50 euro waard is dan scheelt het je alsnog 4% winst (2 euro op 50 euro). Dat is flink zonde. Want nu gaat het om één munt, maar wat als je dat bij iedere munt hebt. Probeer de extra kosten dus echt zo laag mogelijk te houden. Denk aan verzendkosten, muntcapsules, korting bij meerdere aantallen of mogelijke acties. Iedere euro telt, helemaal als je lange termijn denkt.

Als jij 10 munten separaat koopt, en elk heeft 2 euro verzendkosten, dan eindig je dus met een totaal van 20 euro aan verzendkosten. Daar had je bijna een volledige extra zilveren troy ounce munt van kunnen kopen.

Doe dus je onderzoek, vergelijk verschillende aanbieders en wees niet bang om te vragen om korting, gratis capsules, of lagere verzendkosten. It matters in the long run.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven