Goudprijs behaalt record hoogtes. Wat nu?

Met de recente ontwikkelingen in de wereld – het coronavirus, de Brexit, verkiezingen in de Verenigde Staten en ga zo maar door – hebben we gezien dat de aandelenkoersen flinke klappen te verduren krijgen. De goudprijs staat onderhand op een all time high en de goudprijs behaalt record hoogtes de laatste tijd. Wat moet je als investeerder in gouden en zilveren munten nu doen?

Rustig blijven zitten.

Met alle schommelingen van koersen, of het nou de beurs is of de goud- of zilverprijs, is het cruciaal om rationeel en rustig te blijven. Een bekende uitspraak in tijden van grote stijgingen of dalingen op de beurs is bijvoorbeeld:

“Time IN the market outperforms timing the market”

Meerdere onderzoeken tonen aan dat het vrijwel niemand lukt om op de markt in te spelen. Het is belangrijker om er gewoon lang in te blijven zitten.

Je realiseren dat de stijging wel meevalt.

De stijging van de goudprijs lijkt momenteel vooral een stevige stijging van de goudprijs is euro’s. In Amerikaanse Dollars is de valuta waar de goudprijs is gekoppeld. In USD is goud nog steeds flink gestegen, maar niet zo extreem als in euro’s. Wat we dus zien is naast een stijging van de goudprijs, ook een flinke stijging van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar.

De zilverprijs blijft relatief onbewogen, vooralsnog

Interessant genoeg is de zilverprijs de laatste tijd amper veranderd. De prijs van een troy ounce zilver blijft schommelen rond de 15-16 euro. In 2011 was zilver nog zo’n 25 euro, en op enkele momenten zelfs 35 euro!

Als we de goud en zilverprijs van de afgelopen 20 jaar vergelijken, dan valt het op dat de goudprijs (in Euro’s) in 2010 begon te stijgen, terwijl zilver pas in het eerste kwartaal van 2011 flink begon te stijgen.

De verdeling van je portfolio analyseren.

Als we kijken naar de prijs in US Dollars van de afgelopen 45 jaar, dan valt op dat en stijging in de prijs van goud vrijwel altijd samen gaat met een stijging van de prijs van zilver. We hebben zojuist ook geconcludeerd dat de zilverprijs vooralsnog niet enorm is gestegen (of gedaald). Als we de observaties van de afgelopen 45 jaar extrapoleren naar vandaag de dag, dan zou het kunnen zijn dat de zilverprijs later dit of volgend jaar alsnog gaat stijgen.

Realiseer je wel: het blijft uiteraard koffiedik kijken en deze observaties blijven beperkt en zijn geen wetenschappelijke analyses en correlaties. Wat de zilverprijs de komende maanden gaat doen is niet alleen afhankelijk van de goudprijs maar veel meer natuurlijk van de daadwerkelijke vraag naar zilver. De vraag naar zilver wordt weer meer beïnvloed door de ontwikkelingen in de wereld. Wat betekent het coronavirus op de langere termijn? Wanneer is de volgende crisis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven