Het Coronavirus en de goud- en zilverprijs: is het nu verstandig om goud en zilver te kopen?

Eerder beschreef ik al dat goud en zilver anti-cyclisch zijn. Dat houdt in dat – over het algemeen – wanneer de beurzen flink dalen, de prijs van goud en zilver omhoog gaan. De afgelopen dagen zien we beiden gebeuren, beurzen klappen in elkaar en de goudprijs stijgt flink.

Dalende Beurskoersen

De beurzen krijgen een dreun van het coronavirus”, zo kopt het Financieel Dagblad. Dat zal waarschijnlijk nog wel even doorgaan vanwege de overige gerelateerde ontwikkelingen rondom het Coronavirus. Bedenk bijvoorbeeld dat China nog steeds de fabriek van de wereld is, en die ligt momenteel stil.  De autoverkopen in China zijn in februari ruim 90% lager dan normaal. Er wordt bijna niets meer geproduceerd. Coolblue heeft z’n strategie tijdelijk aangepast om de terugval in voorraad van veel producten op te vangen.

Opleving van de Goudprijs

Tegelijkertijd zien we aan de andere kant dat de goudprijs, in ieder geval in euro’s, zijn hoogste prijs sinds tijden heeft bereikt. Om precies te zijn, de hoogste prijs in meer dan zeven jaar aldus de NOS. Beleggers willen hun investeringen veilig stellen. Goud is traditioneel gezien een safe haven aangezien het een vrij stabiele waarde heeft. Dus als de beurzen sterk dalen, of in ieder geval zeer fluctueren, dan is goud aantrekkelijk. Het geeft een betere nachtrust als je weet dat je geld z’n waarde (grofweg) behoudt.

This time it’s different, or is it?

Een opvallende observatie is dat er de afgelopen jaren al vaker momenten zijn geweest dat het ogenschijnlijk slecht ging met de wereldeconomie. In de google zoekresultaten wordt duidelijk dat het afgelopen jaar al drie momenten zijn geweest waarop men dacht “nou dit is het moment!”. Is dit echt het moment, of is het dit keer anders? De geschiedenis zal het leren.

Met de stijgende goudprijs krijg je deze Google resultaten als je googled op beleggers vluchten in goud

Moet ik nou wel of niet munten kopen?

Interessant genoeg is het dus vooralsnog alleen de goudprijs die een zeer sterke stijging meemaakt. De zilverprijs is wel gestegen, maar niet opvallend veel. De reden is niet duidelijk. Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat op dit moment de grote beleggers, met grote hoeveelheden geld, eerder naar goud gaan omdat het simpelweg duurder is. Het zou dus zo kunnen zijn dat de zilverprijs pas op termijn gaat stijgen, zodra de wat kleinere beleggers ook hun vermogen willen gaan veiligstellen en niet bereid of in staat zijn om gouden munten van meer dan € 1000,00 te kopen. Op dat moment zullen zilveren munten dus ook sterker in waarde gaan stijgen vanwege de toegenomen zilverprijs. Vergeet dat de verzamelwaarde waarschijnlijk niet wordt beïnvloed door deze ontwikkelingen.

Het blijft koffiedik kijken. Een kant en klaar antwoord op de vraag of je nou wel of niet gouden en zilveren munten op dit moment blijft – helaas – uit. Neem in je overweging de historische ontwikkelingen mee, vergelijk de prijs van zilver nu met die van, bijvoorbeeld 10 jaar geleden, en bedenk je dat het coronavirus hoogstwaarschijnlijk nog niet getackled is. Het enige dat nu duidelijk is, is dat het hele interessante tijden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven