5 veelgemaakte fouten met investeren in munten

Zoals met iedere vorm van beleggen is het belangrijk je goed in te lezen. In dit stuk lees je vijf veelgemaakte fouten met investeren in munten. Je zult beter begrijpen waarom jij je goed moet inlezen, een stukje onderzoek zult moeten doen, en hoe je de beste koop maakt als je gaat investeren in munten. Wat zijn vijf veelgemaakte fouten?

Rondsurfen en kopen zonder een vooropgesteld plan

Zoals met alle vormen van investeren is het essentieel om niet (te) emotioneel te worden. Er bestaat een haast oneindige hoeveelheid verschillende gouden en zilveren munten. De een nog mooier dan de ander. Dan kan het heel erg verleidelijk worden om te worden verleid door een goede website. “Ja die wil ik, en die ook, oooh die is ook mooi, en maar twee tientjes extra” en voilà je hebt een bestelling voor 13 verschillende munten.

Do you research, of DYOR, een populaire term op online beleggersfora. Onderzoek welke munten jij interessant vindt. Bekijk wat de prijs van die munt(en) de afgelopen 10-20 jaar gedaan heeft. Stel voor jezelf een plan op welke munten jij wilt hebben, met hoeveel je zou willen beginnen, en wat daarmee het maximale bedrag is dat je in eerste instantie uit wilt geven.

Niet vergelijken met verschillende aanbieders

Er zijn tientallen, misschien wel honderden verschillende (Nederlandse) websites die gouden en zilveren munten aanbieden. Allemaal hebben ze net iets andere voorwaarden, verzendkosten, levertijden, et cetera. Het loont om goed te kijken welke website voor jou het beste is. Dit ligt ook weer aan welke munt(en) jij wilt gaan kopen. Soms is het ook goed om te vergelijken met aanbieders op Marktplaats. Hoewel het risico hier iets hoger is, zijn er meerdere mensen die tientallen munten aanbieden en al jaren (betrouwbaar) op Marktplaats actief zijn.

Voordat je je eerste koop doet is het aan te raden om voor jezelf een overzicht op te stellen met de voor- en nadelen van de verschillende aanbieders. Dit hoeft geen uren te kosten. Een simpel overzicht met verzendkosten, levertijd, en de prijs van jouw munt geeft al inzicht voor je eerste aankoop. Op termijn kan je dit overzicht uitbreiden om je inzicht te geven in, bijvoorbeeld, grotere aantallen, verzekerd verzenden, of extra voordelen bij grotere bestellingen.

Geen rekening houden met verzendkosten

Online aanbieders zijn niet altijd even duidelijk over hun verzendkosten. Sommige aanbieders versturen bijvoorbeeld alleen verzekerd. Dat kan zeer hoge kosten met zich meebrengen terwijl dat in veel gevallen niet nodig is. Je kunt je afvragen of het verstandig is om 40 euro uit te geven aan het verzekerd verzenden wanneer je een bestelling plaatst van 200 euro.

Daarnaast zijn er ook aanbieders die soms gratis verzenden boven een bepaald bedrag. Uiteraard moet je niet meer gaan kopen omdat zij korting aanbieden, maar als je toch al van plan was ± 200 euro uit te geven, dan is het wellicht interessanter om dat te doen bij een partij die gratis verzenden aanbiedt vanaf bijvoorbeeld 100 euro.

Geen gebruikmaken van bulk-kortingen

Veel online aanbieders van gouden en zilveren munten bieden speciale bulk-kortingen uit. Andersom kan je het ook zien als een boete op het kopen van weinig munten. Zo kan bijvoorbeeld een enkele munt worden gekocht voor 19,90 euro, maar als je er meteen 10 koopt krijg je de munten voor 19,50 euro. Op zich scheelt dat maar 40 cent per munt, maar wel 4 euro op je volledige bestelling. Een korting van zo’n 2%. Nu moet je absoluut niet hals over kop bulk kopen, omdat je dan voordeel hebt. Het gaat er om dat je je bewust bent van de voordelen van bulk. Op de lange termijn tellen dat soort dingen namelijk wel mee.

Als we kijken naar punt 1, naar het belang van het hebben van een vooropgesteld plan, dan zou je kunnen nadenken wat dit voor impact heeft op jouw investeringsstrategie. Bijvoorbeeld: stel dat jij voor jezelf hebt bepaald dat je 20 euro per maand wilt investeren in gouden of zilveren munten. Je hebt een specifieke munt op het oog (bijv. de American Silver Eagle). En je weet dat jouw favoriete website een bulk korting aanbied bij vijf munten. Je kunt beslissen om die 20 euro voor vijf maanden apart te leggen en dan in één keer die vijf munten te kopen. In een later blog kom ik terug op investeringsstrategieën.

De muntcapsules vergeten

Het kopen van gouden en zilveren munten is één ding, maar je zult ze ook goed moeten verzorgen. Een beschadigde munt is altijd minder waard dan dezelfde munt in een zogenaamde proof of UNC conditie. Veel offline en online muntenhandels leveren munten in plastic hoesjes. De munt zit daar los in en is niet heel erg goed beschermd tegen krassen en dergelijke. Bij een fysieke muntenhandel kan je het beste meteen expliciet vragen of men ook muntcapsules heeft, je kunt ze er vaak gratis bij krijgen. Bij een online muntenhandel moet je goed opletten dat bij de beschrijven staat of de munten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven