Brexit Coronavirus Trump - Gouden moment voor munten?

Brexit, Coronavirus, Trump. Is dit het Gouden Moment voor Munten?

Goud en zilver zijn de grondstoffen waar investeerders naar toevluchten zodra de markten sterke(re) negatieve trends laten zien. Omdat goud en zilver een sterke intrinsieke waarde hebben zijn het veilige toevluchtsoorden ten tijden van onrust op de beurs. Het coronavirus, handelsspanningen tussen de VS en China, en de Brexit. Het zijn zo veel spannende zaken die zich tegelijkertijd afspelen dat men zich kan afvragen of dit een goed moment is om in zilveren en gouden munten te investeren.

Gouden en zilveren munten als safe haven

Maar waarom zou je dan niet gewoon goud en zilver kopen? Pure zilver- en goudbaren zijn uiteraard ook een optie als je in goud en zilver wilt investeren. Dergelijke baren zijn over het algemeen niet moeilijk verhandelbaar en dus relatief eenvoudig te kopen en verkopen. Er zijn echter een paar voordelen ten opzichte van baren waardoor gouden en zilveren munten interessant zijn voor het grotere publiek. Let wel, zoals met alles geldt: don’t put all your eggs in one basket (of: waarom diversificatie zo belangrijk is).

Munten zijn laagdrempeliger aan te schaffen.

Een goudbaar van 1 troy ounce? ± 1600 USD (Feb 2020). Zo’n echte stoere goudbaar van 1 kilo? Zo’n 50.000 euro. Hoewel er genoeg mensen zijn die dit soort bedragen direct neer kunnen leggen, zijn er nog veel meer mensen voor wie dit een veel te grote stap is. Nog los van het feit dat je groei in verzamelwaarde mist, maar daar in het volgende punt meer over. Je kunt al een zilveren troy ounce munt kopen voor zo’n 20 euro. Je kunt beginnen met één munt en langzaam maar zeker verder uitbouwen tot je een degelijke verzameling hebt.

Munten hebben naast hun intrinsieke waarde ook een verzamelwaarde.

Waar een goudbaar simpelweg, letterlijk, z’n gewicht in goud waard is, hebben bepaalde gouden en zilveren munten meer waarde naarmate je ze langer in bezit hebt. Zoals uitgelegd in een eerder blog kunnen sommige munten over verloop van tijd flink meer waard worden simpelweg omdat je speciale, unieke, en/of zeldzame exemplaren hebt.

Munten zijn makkelijker verhandelbaar.

Wil je weer van je gouden en zilveren munten af? Dan kan je je munten simpelweg sneller van de hand doen dan gouden en zilveren baren. Het meest eenvoudig is je munten te koop zetten op Markplaats, naar een markt gaan (vrijmarkt bijvoorbeeld), of naar een muntenhandel. Vrijwel iedere grote stad heeft meerdere muntenhandelaren waar ook gouden en zilveren munten worden verkocht. Het verhandelen van een stapel zilveren en gouden munten is makkelijker dan aan de balie van een muntenhandel komen staan met een goudbaar van 50.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven