5 Populaire Zilveren Troy Ounce Munten

De wereld van munten kent vele verschillende vormen, maten, jaartallen, edities, en gewichten. Maar waar begin je als je wilt investeren in zilveren munten? In dit artikel focussen we op zogenaamde zilveren troy ounce munten. Specifiek kijken we naar de American Silver Eagle, de Canadian Maple Leaf, de Austrian Silver Vienna Philharmonic, de English Britannia, en de Chinese Silver Panda. Dit zijn allen munten van ± 31,1 gram met een zilvergehalte van 99,99%, zeer makkelijk verhandelbaar en daarmee een uitstekende eerste stap om te investeren in zilveren munten.

American Silver Eagle

De Amerikaanse Silver Eagle 1 Troy Ounce Zilveren Munt

De American Silver Eagle wordt uitgegeven door de US Mint, dat zijn hoofdkantoor heeft in Washington D.C. Grappig genoeg worden de munten niet daar, maar voornamelijk in West Point in de Amerikaanse staat New York.

Het design is sinds de eerste uitgave van 1986 vrijwel hetzelfde gebleven. Zowel investeerders als verzamelaars zijn zeer geïnteresseerd in de troy ounce Silver Eagles. Vooral specifieke jaargangen kunnen erg populair zijn, zoals het eerste jaar (1986) en de editie tijdens het tienjarig jubileum van de munt in 1996). De nominale waarde van een American Silver Eagle is 1 Amerikaanse dollar.

Canadian Maple Leaf

De zilveren Canadese Maple Leaf munt wordt geslagen door de Royal Canadian Mint, waarvan het hoofdkantoor in Ottowa gevestigd is, terwijl de munten zelf voornamelijk worden geproduceerd in Winnipeg. Op de voorkant van de munt ziet men een esdoornblad (de maple leaf).

Om te voorkomen dat men er in de toekomst in zou slagen om de munten na te maken brengt de Royal Canadian Mint, middels unieke lastertechnologie, een klein veiligheidssymbool onderaan de munt aan. De achterkant van de munt bevat een zijportret van Queen Elizabeth II. De Canadian Maple Leaf heeft een nominale waarde van 5 Canadese Dollars.

Austrian Silver Vienna Philharmonic

De Austrian Silver Vienna Philharmonic wordt geproduceerd door de Austrian Mint in Wenen, Oostenrijk. De eerste versie van de munt werd in 2008 geslagen, en ondertussen is dit een van de meest bekende zilveren troy ounce munten in Europa.

De Philharmonic is een voorbeeld van een munt die zeer interessant is voor investeerders vanwege het zilver, maar minder voor verzamelaars. De munt werd geïntroduceerd nadat de Austrian Mint merkte dat hun eerdere munt – de Golden Vienna Philharmonic – razend populair was onder investeerders en verzamelaars. De verzamelwaarde van de munt stijgt vooralsnog langzaam omdat de munt nog niet zo oud is en deze en masse wordt geproduceerd. Gelukkig maar wordt geduld goed beloond in de wereld van zilveren en gouden munten. De Oostenrijkse Silver Vienna Philharmonic heeft een nominale waarde van 1,50 euro.

English Britannia

De Engelse Britannia munt is de eerste Europese zilveren troy ounce munt en is voor het eerst in 1997 geproduceerd. De munt wordt geproduceerd door de Royal Mint, in Llantrisant in Wales, Engeland. Interessant feitje is dat de munt tussen 1997 en 2012 geen 99,99% zilver bevatte maar “slechts” 95,8%. De proof versie van de munt wordt sinds 2013 ieder jaar van een ander design voorzien, wat de verzamelwaarde zeer ten goede komt.

Tussen 1997 en 2012 had de munt in willekeurige jaren een ander design. Op de voorkant van de standaard zilveren munt is Lady Britannia afgebeeld. De gehelmde en gewapende Lady is de Romeinse Britannia en representeert het verenigd koninkrijk, zoals bij ons de Leeuw Nederland representeert. De achterkant toont een zijportret van Queen Elizabeth II. De Engelse Britannia hebben een nominale waarde van 2 Engelse Pond.

Chinese Silver Panda

De Chinese Zilveren Panda is een zeer speciale munt, uitgegeven door de Chinese Mint die productiefaciliteiten heeft in Beijing, Shanghai, Chengdu, Xi’an, Nanchang en Shijiazhuang. Sinds 1983 wordt de munt uitgegeven. Als een van de weinige troy ounce zilveren munten heeft de Chinese Silver Panda ieder jaar een ander ontwerp op de voorkant. Het ontwerp bevat altijd een panda, dan staand, dan liggend in de sneeuw, et cetera. Het afwisselende design van de munt maakt de munt zeer interessant voor verzamelaars. Je kunt hele collecties bij elkaar sparen. De achterkant van de munt bevat een weergave van de tempel van Beijng.

Interessant is het feit dat de munten niet allemaal meer troy ounces zijn. In 1983, 84, en 85 waren de munten slechts 27 gram, tussen 1986 en 2016 wel 1 troy ounce, maar sinds 2016 zijn de munten precies 30 gram. De nominale waarde van een Chinese Silver Panda is 10 Yuan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven