Longread: Veelgebruikte termen in de muntenwereld

Zoals in ieder gebied heb je in de muntenwereld ook te maken met bepaalde termen die je minder bekend voor zullen komen. Om te voorkomen dat je de verkeerde beslissingen maakt, en er zeker van te zijn dat jij je kunt navigeren in de wereld van gouden en zilveren munten, zal dit stuk de veelgebruikte termen in de muntenwereld beschrijven.

De wereld van gouden en zilveren munten kent een aantal belangrijke vaktermen – jargon – waar je als beginnende investeerder wellicht niet direct weet wat ermee wordt bedoeld. In dit artikel leg ik de meest voorkomende termen uit die je zult tegenkomen in de wereld van gouden en zilveren munten.

Troy Ounce (oz)

Voor de startende muntenkoper is deze term waarschijnlijk het meest verwarrend. Wat is precies een troy ounce? Kortgezegd is een troy ounce ongeveer 31,1 gram. Het is een oude gewichtsmaat die ooit in Frankrijk is ontwikkeld. Voor de meeste gouden en zilveren munten geldt dat hun gewicht wordt bepaald in troy ounces. Een standaard American Silver Eagle weegt dus 1 troy ounce, oftewel ongeveer 31,1 gram. Er zijn ook grotere munten van bijvoorbeeld 10 ounce. Die wegen zo’n 311 gram.

Bullion

Wat is een bullion? Kortgezegd is een bullion de naam voor een zilveren of gouden munt. De term bullion wordt ook gebruikt om in het algemeen te verwijzen naar edelmetaal, zoals een gouden baar, maar je zult de term vaak voorbij zien komen als je zoekt naar gouden en zilveren munten.

Puurheid

Wat betekent de puurheid van een gouden of zilveren munt? Het simpele antwoord is dat de puurheid aangeeft hoeveel procent van de munt daadwerkelijk uit goud of zilver bestaat. Bij gouden en zilveren munten van 1 troy ounce zie je over het algemeen een puurheid van .999 staan. Dit geeft aan dat de munt voor 99,9% uit zilver bestaat. Er zit dus altijd een kleine hoeveelheid ander materiaal in een munt (denk bijvoorbeeld aan koper). Er zijn ook munten waar de puurheid standaard lager ligt. Zo heeft de Nederlandse Gouden Dukaat een puurheid van 98,3%. Dit is niet zozeer goed of slecht maar meer een indicatie dat als je puur en alleen af moet gaan op de waarde van het goud of zilver zelf (en dus niet de verzamelaarswaarde) het gewicht van de munt zelf dus niet volledig overeenkomt met de hoeveelheid goud of zilver dat in de munt zit.

Goud- en zilverprijs

Vijf redenen om te investeren in zilveren en gouden munten

Wat betekent de goud of zilverprijs die staat vermeldt op sites die gouden en zilveren munten verkopen? Deze prijs, of koers, geeft de huidige prijs weer van een troy ounce zilver op de markt. Staat er bijvoorbeeld bij de zilverkoers 18,53 euro? Dan betekent het dat een troy ounce zilver op dat moment 18,53 euro kost of oplevert. Hierbij wordt dus niet de verzamelaarswaarde bepaald, die staat volledig los van de goud- of zilverprijs.

Nominale waarde

Wat is de nominale waarde, of face value, van een gouden of zilveren munt? De nominale waarde representeert de officieel toegekende waarde. Dus niet de prijs van de grondstof – zilver of goud – maar de prijs die de uitgevende instantie eraan heeft toegekend. Zo is de American Silver Eagle bijvoorbeeld maar 1 USD waard in termen van nominale waarde. Dit staat niet in verhouding met de waarde in zilver, die representeert namelijk de intrinsieke waarde.

Intrinsieke waarde

Wat is de intrinsieke waarde van een gouden of zilveren munt? De waarde op basis van de op dat moment geldende goud- of zilverprijs. Heb je 10 American Silver Eagles van 1 troy ounce per stuk? Staat de zilverprijs op dat moment op 20,00 euro per troy ounce? Dan kan je – theoretisch gezien – je 10 munten verkopen voor 200 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven