Munten belonen je geduld

Als je investeert word je dubbel beloond. Hoe? De twee belangrijkste redenen leg ik je hier uit. Het heeft onder te maken met het feit dat grondstoffen simpelweg meer waard worden over tijd, zolang ze maar schaars zijn (en blijven). Daarnaast is het ook nog eens zo dat zodra jij iets hebt dat anderen willen, de waarde stijgt, en blijft stijgen op de langere termijn. Lees hier meer over hoe jij dubbel wordt beloond zodra jij munten langere tijd aanhoudt.

1. Grondstof: zilver en goud

Het meest voorde hand liggende voordeel van gouden en zilveren munten is uiteraard: hun intrinsieke waarde. Goud en zilver zullen altijd hun intrinsieke waarde behouden als een (relatief) zeldzame grondstof. Zo wordt goud bijvoorbeeld veel gebruikt in computer chips in elektronische apparatuur. Na langere tijd zullen gouden en zilveren munten hoogstwaarschijnlijk meer waard zijn aangezien de prijs van goud en zilver als grondstof op de langere termijn blijft stijgen.

2. Verzamelwaarde

Naast de waarde van de munten vanwege de hoeveelheid goud of zilver, worden gouden en zilveren munten ook simpelweg meer waard doordat ze zeldzamer worden op termijn. Munten raken versleten en worden over het algemeen minder makkelijk verkrijgbaar. Hoe beter de conditie en hoe zeldzamer, en je gouden en zilveren munten kunnen sterk in waarde stijgen over tijd, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Een rekenvoorbeeld:

Stel je heb in 2000 tien American silver Eagles gekocht. Iedere munt is weegt 1 troy ounce (±31,1 gram). Tien stuks in 2000 zou je ongeveer 60 euro hebben gekost (op basis van de zilverprijs uit 2000). Niet veel geld.

Op basis van de stijging van de prijs van zilver, zou je 10 troy ounces zo’n 160 euro zijn. Maar op basis van de waarde voor verzamelaars is een American Silver Eagle uit 2000 nu bijna 60 euro. Dus 600 euro voor de tien stuks die je had. Een vertienvoudiging. Niet slecht.

Let wel op: sommige munten zijn juist meer of minder interessant voor verzamelaars, dat kan dus invloed hebben op je rendement. De Chinese Silver Panda is bijvoorbeeld relatief zeldzaam en geliefd onder verzamelaars, terwijl de Austrian Philharmoniker dat weer minder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven