Longread: 5 Redenen om te Investeren in Munten

Dit artikel is een samenvoeging van meerdere kleinere artikelen die zijn gepubliceerd. Lees het stuk als één lange longread, of lees de kortere stukken in de volgorde die jij wilt. Waarom jij ook zou moeten investeren in munten? Lees hier de vijf belangrijkste argumenten en start met het opbouwen van jouw muntencollectie!

1. Munten zijn een uitstekende diversificatie van je portfolio buiten de aandelen markt

Diversificatie

Een van de manieren om vermogen op te bouwen is middels het investeren in aandelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor individuele aandelen van bedrijven uit – bijvoorbeeld – de Nederlandse AEX of de Amerikaanse NASDAQ of (on)beheerde aandelenfondsen. Wat een (goede) vermogensbeheerder je zal adviseren is om je vermogen te diversificeren. Dit betekent simpelweg dat je investeert in meerdere zaken. Dus niet al je vermogen in één enkel aandeel stoppen, maar verspreiden over meerdere aandelen. Niet op één paard wedden, of don’t put all your eggs in one basket. Dit gedachtegoed is een belangrijke drijfveer achter de ontwikkeling van zogenaamde indexfondsen. Deze fondsen bestaan uit een collectie van aandelen en zodoende wordt het risico verspreid. Mocht een aandeel dalen, dan is er een grote kans dat dit wordt opgevangen door een ander aandeel dat juist weer stijgt. Het probleem hierbij is dat je nog steeds in de aandelenmarkt blijft zitten. Door te diversificeren buiten de aandelenmarkt om, voorkom je dat je afhankelijk bent van de prestaties van de markt.

Diversificeren kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld het kopen van vastgoed, kunst, of door het kopen van gouden en zilveren munten. Door goud en zilver aan je portfolio toe te voegen, breid je je vermogen uit en verspreid je zowel je vermogen als je risico over meerdere investeringen.

To Hedge or not to Hedge

Investeren in de aandelen markt kent veel voordelen. Als je kijkt naar hoe de aandelenmarkten zich hebben ontwikkeld over de (zeer) lange termijn dan is het duidelijk dat de aandelenmarkt gemiddeld gezien een positief resultaat kent. Desalniettemin: als de markt als geheel een tegenslag te verwerken krijgt, dan krijgen alle aandelen en fondsen een klap. Door te investeren in zaken buiten de markt om bescherm je je vermogen tegen dat soort klappen. Het investeren in gouden en zilveren munten is een traditionele manier om te hedgen (je vermogen af te dekken) tegen zware tegenslagen op de markt. Het investeren van een deel van je vermogen in gouden en zilveren munten zorgt ervoor dat wanneer er een tegenslag is op de markt, je vermogen waarschijnlijk slechts een beperkte tegenslag ervaart. Sterker nog, grote kans dat wanneer het tegenzit op de beurs, je gouden en zilveren munten significant in waarde stijgen! Dat brengt mij op punt 2.

2. Gouden en zilveren munten bezorgen je een goede nachtrust

Anti-cyclisch

Historisch gezien bewegen goud en zilver redelijk anti-cyclisch. Dat houdt in dat over het algemeen een stijging in de prijs van goud en zilver wordt gezien wanneer het slechter gaat op de beurs, en vice versa: zodra het economisch beter gaat, stijgen goud en zilver minder hard in waarde. Let wel op: dit wil niet zeggen dat zodra de beurs daalt, dat goud en zilver automatisch stijgen. Het is een observatie van een correlatie. In tijden van economische tegenspoed zoeken beleggers vaak hun heil in waardevaste grondstoffen, en goud en zilver zijn zeer waardevast (zie punt 3 over de waarde van grondstof goud en zilver voor meer informatie hierover). Het gevolg is dat je gouden en zilveren munten over het algemeen meer in waarde stijgen zodra het economisch slechter gaat. Het is hierbij dus een vraag en aanbod situatie: een grotere vraag naar gouden en zilveren munten resulteert in een stijgende prijs van je munten.

Ze bezorgen je een goede nachtrust

Wat we tegenwoordig ook weten over de prijs van gouden en zilveren munten is dat hun waarde over het algemeen minder volatiel is dan de waarde van bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen. Dat houdt simpelweg in dat je gouden en zilveren munten minder hard stijgen en dalen.

Dit heeft twee grote voordelen: Enerzijds heb je meer zekerheid dat je investering in gouden en zilveren munten z’n waarde behoudt, en anderzijds hoef je je veel minder ongerust te maken over plotselinge waardedaling of -stijging. Waar je op de beurs fluctuaties van meerdere procenten op een dag kunt verwachten, fluctueert de waarde van je gouden en zilveren munten hooguit een paar procentpunten. Helemaal op de lange termijn zorgt dit ervoor dat gouden en zilveren munten een investering zijn waar je over het algemeen geen nachtrust over zult verliezen.

3. Munten belonen je geduld

Grondstof: zilver en goud

Het meest voorde hand liggende voordeel van gouden en zilveren munten is uiteraard: hun intrinsieke waarde. Goud en zilver zullen altijd hun intrinsieke waarde behouden als een (relatief) zeldzame grondstof. Zo wordt goud bijvoorbeeld veel gebruikt in computer chips in elektronische apparatuur. Na langere tijd zullen gouden en zilveren munten hoogstwaarschijnlijk meer waard zijn aangezien de prijs van goud en zilver als grondstof op de langere termijn blijft stijgen.

Verzamelwaarde

Naast de waarde van de munten vanwege de hoeveelheid goud of zilver, worden gouden en zilveren munten ook simpelweg meer waard doordat ze zeldzamer worden op termijn. Munten raken versleten en worden over het algemeen minder makkelijk verkrijgbaar. Hoe beter de conditie en hoe zeldzamer, en je gouden en zilveren munten kunnen sterk in waarde stijgen over tijd, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Een rekenvoorbeeld:

Stel je heb in 2000 tien American Silver Eagles gekocht. Iedere munt is weegt 1 troy ounce (±31,1 gram). Tien stuks in 2000 zou je ongeveer 60 euro hebben gekost (op basis van de zilverprijs uit 2000). Niet veel geld.

Op basis van de stijging van de prijs van zilver, zou je 10 troy ounces zo’n 160 euro zijn. Maar op basis van de waarde voor verzamelaars is een American Silver Eagle uit 2000 nu bijna 60 euro. Dus 600 euro voor de tien stuks die je had. Een vertienvoudiging. Niet slecht.

Let wel op: sommige munten zijn juist meer of minder interessant voor verzamelaars, dat kan dus invloed hebben op je rendement. De Chinese Silver Panda is bijvoorbeeld relatief zeldzaam en geliefd onder verzamelaars, terwijl de Austrian Philharmoniker dat weer minder is.

4. Munten zijn een laagdrempelige manier om je portfolio uit te breiden

Makkelijk te verkrijgen

Zilveren en gouden munten zijn zeer eenvoudig te verkrijgen, zowel via het internet als via een muntenhandel. Er zijn ook muntenhandels die zowel een fysieke winkel hebben als een online winkel. Hoewel muntenhandelaren vaak interessante munten hebben zijn ze ook vaak wat duurder dan een online winkel. Dat hoeft geen probleem te zijn op de langere tijd, maar als je de beste deals probeert te halen dan is online shoppen wellicht een beter idee.

Veel online winkels hebben ook de juiste keurmerken en bieden snelle en goedkope levering. Het is ook mogelijk om via Marktplaats munten te kopen, maar let daar goed op dat je met een betrouwbare tegenpartij te maken hebt.

Betaalbaar

Je hebt je eerste zilveren munt al voor zo’n 20 euro. Neem bijvoorbeeld wederom de American Silver Eagle. Het is een van de meest verhandelde zilveren munten. Weegt 1 troy ounce (±31.1 gram) en kost nu zo’n 21 euro. Je kunt uiteraard ook duurdere munten kopen. Een gouden American Eagle van 1 troy ounce kost ongeveer 1.700,00 euro. Toch een voorkeur om te starten met goud? Het is ook mogelijk om 1/10 munt te kopen, die kost zo’n 180 euro.

5. Het verzamelen van gouden en zilveren munten is een interessante hobby

Gotta collect them all

Vrijwel ieder land heeft zijn eigen zilveren en gouden munten. Amerika heeft de American Silver en Gold Eagle. China de zilveren en gouden Chinese Panda. Mexico de gouden en zilveren Libertad. Canada de zilveren en gouden Maple Leaf. Nederland de Leeuwendaalder (Silver Lion) en de gouden dukaten. Daarnaast hebben verschillende landen verschillende uitgaves. Zo geeft China ieder jaar een nieuw design uit. Het nodigt uit om al deze munten te verzamelen en op zoek te gaan naar missende edities. Soms zijn er jaren met lagere uitgaven, en soms zijn er jaren met een speciale editie. Het duurt niet lang en dan wil je ze gewoon allemaal. Bijkomend voordeel is dat grote volledige edities (bijvoorbeeld 1990-2000) meer waard zijn!

Variatie

Je zult ook niet snel verveeld raken. Omdat vrijwel alle landen hun eigen zilveren en gouden munten hebben kan je jezelf helemaal te buiten gaan aan verschillende soorten munten. Begin bijvoorbeeld met de bekende American Silver Eagle. Deze 1-ounce bullion is betaalbaar (zo’n 20 euro) en makkelijk verkrijgbaar via bijvoorbeeld Marktplaats of een online munten winkel.

Stap eens een muntenhandel binnen. Het enorme aanbod en de rijke variatie van munten uit verschillende landen is op zich zelf al een boeiende hobby! Je ziet munten van 1000 euro naast munten van een paar euro liggen. En kijk eens naar de bizarre 10 ounce zilveren munten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven